> Георги Марков Творбата по сценарий на Дочо Боджаков е разказ

...
> Георги Марков Творбата по сценарий на Дочо Боджаков е разказ
Коментари Харесай

Чувство за непоносимост и Жертва на пешки са големите победители на Златен ритон в Пловдив

 > Георги Марков
 

Творбата по сюжет на Дочо Боджаков е роман за живота и творчеството на Георги Марков - до бягството му от комунистическа България през 1969 година. Това е историята на една шеметна писателска кариера, белязана от възходи и падения, от другарства и изменничества, от любови и надежди… И от едно корозивно душата възприятие за нетърпимост. Ролята на разказвача е поверена на Калин Врачански.

Голямата премия " Златен ритон “ за документален филм получи филмът " Жертва на пешки “, продуцент ПроФилм – Асен Владимиров, сценарист и режисьор Асен Владимиров за майсторския многопластов роман за ориста на индивида и нациите, пометени от историческия въртоп на епохата.

Филмът е за ориста на българския патолог доктор Марко Марков, който е бил участник в Комисията, излязла със мнение, че разстрела на 11 000 полски офицери в Катин по време на Втората международна война е осъществено от руското Народен комисариат за вътрешни работи (на СССР). В случая става дума за една огромна политическа игра сред великите сили във военно време, в която дребният човек няма значение. Германците, които откриват труповете в Катин, желаят да употребяват това, с цел да опълчват съдружниците Англия и Съединени американски щати, от една страна, и Съюз на съветските социалистически републики, от друга. Самият Гьобелс назовава разкритието " извънреден късмет с изумителен резултат, който би трябвало да бъде употребен в сходство с всички правила на пропагандата “.

Голямата премия " Златен ритон “ за анимационен филм получи филмът " Дърво от желязо “, продуцент " Трикси другари и Петко “, сценарист Слав Бакалов, режисьор Андрей Цветков за философското осмисляне на полета на духа, за силата на съпричастността и ярката графична образност.

Специална премия на журито за документален филм – " Калин и тима на пандиза “, продуцент " Изограф “ – Галина Щърбева, " Соул фууд “ – Андреа Станоева, режисьор Петко Гюлчев, сценарист Тонислав Христов за майсторския кинематографичен роман, разкриващ задачата на една ексцентрична персона, разчупваща рамките и визиите на обществото.

Специална премия на журито за анимационен филм – " Лист хартия “, продуцент " Кулев филм продукция “ – Анри Кулев, режисьор Ася Кованова, сценарист Христо Ганев за чистотата на описа и поетичната изразност на кино лентата.

Наградата за художник-постановчик на анимационен филм получава Пенчо Кунчев за кино лентата " Рози в нощта “, прод. " Ню Бояна Филм “ – Ярив Лернер за мощния импресионистичен език на метаморфозата, еротично сливаща човешко тяло и природа.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР